Türkiye’de, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa değişikliğine dair halk oylaması sonucunda cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi olarak adlandırılan hükûmet sistemi kabul edilmiş, 2018’de yapılan ilk genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yürürlüğe girmiştir.
Temelde yasama ve yürütme arasındaki işlevlerin yeniden belirlendiği hükûmet sistemi değişikliği sürecinde, yürütmenin kendi içindeki örgütlenmesinde de önemli bir dönüşüm yaşanmıştır. Seçimler öncesinde çıkarılan olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleri ile başlayan ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasının ardından yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile devam eden yasal düzenlemeler, kamu yönetiminin farklı yapı ve işlevleri üzerinde farklı etkiler yaratmıştır.
Bu kitabın amacı, Türkiye’de hükûmet sistemi değişikliğinin kamu yönetimi üzerindeki etkisini yasal (hukuki) ve yönetsel (idari) boyutlarıyla tespit etmek ve sonrasında kamu yönetimindeki dönüşümü hükûmet sistemindeki değişiklik bağlamında anlamak ve açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda, hükûmet sistemi değişikliği sürecinde cumhurbaşkanlığı, bakanlık, mülki idare, askeri teşkilat ve personel yönetimindeki dönüşüm yazarlar tarafından ayrı bölümler altında çalışılmıştır.
Kitap, Aslı Yılmaz Uçar, Recep Aydın, Levent Demirelli, Ahmet Oğuz Aslan, Esra Dik ve Kemal Olçar tarafından kaleme alınan altı bölümden oluşuyor.