Dünyamız hızla kentleşirken kır ve kent arasındaki gelişmişlik farkı artmakta ve kırsal alanlar geride kalmaya devam etmektedir. Her geçen gün büyüyen kır-kent eşitsizliği eğitim, sağlık ve diğer kamu hizmetlerine erişim söz konusu olduğunda daha da belirginleşmekte ve kırsal alanlarda yaşayanların kentte yaşayanlara göre insan hakları ihlalleri, cinsiyet eşitsizliği, kötü çalışma koşulları ve toprak hakları ihlalleriyle karşılaşma olasılığı daha yüksek olmaktadır. Tüm bu sonuçlar, mekanları ve insanları kırsal ve kentsel olarak sınıflandırıp ve bu yönde politikalar oluşturmanın aldatıcı ve faydasız olduğunu göstermektedir. Hemen şimdi kırsal ve kentsel alanlara ve her biri için neyin önemli olduğuna ayrı ayrı bakmak yerine, aralarındaki bağlantılara yoğunlaşmak gerekmektedir.

Son yıllarda kır ve kent arasındaki bağlantılar, ulusal ve uluslararası politika belgelerinde ve kalkınma teorilerinde önemli bir konu olarak ön plana çıkmaya başlamıştır. Nitekim kır-kent bağlantıları üzerine ilişkin literatür de kırın ve kentin birbirine çeşitli yollarla bağlı olduğunu kabul etmekte ve konuyla ilgili yapılan çalışmalar sosyo-ekonomik eşitsizlikler, geçim şartları, göç, tüketim ve yoksulluk, biyoçeşitlilik ve koruma ile bağlantı ve uyum gibi çok çeşitli tematik alanlara değinmektedir. Bu konularda yapılan çalışmalarda kır kent bağlantıları, sürdürülebilir ekonomik kalkınmada ve yoksulluğun azaltılmasında önemli bir girişim olarak görülmektedir.

Kırsal ve kentsel bağlantıları somutlaştıran konuların başında tarım, sanayi ve hizmet sektörü gelmektedir. Bu sektörler aracılığıyla her iki alan arasında tarımsal üretimin işlenmesi ve tüketicilere ulaştırılması, hammadde tedarikinin karşılanması ve kamu hizmetlerine erişim sağlanması konularında etkileşim olmakta ve bu konular kır kent bağlantılarının düğüm noktalarını oluşturmaktadır.

Bu noktalarda özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kırsal alanlarında temel kamu hizmetlerine erişimin yeterli düzeyde sağlanması, tarım arazilerinin korunması, kırsala yapılan yatırımların izlenmesi ve tarımsal gelirin artırılması için politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Kır ve kent bağlantılarının geliştirilmesi için ise öncelikle farklı aktörler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, olası sosyo-ekonomik kazanımların değerlendirilmesi ve kırsal kalkınmada kır kent bağlantılarının sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Kaynak: Yıldırım C. ve Çobanoğlu S. (2022). Türkiye’de Kır Kent Bağlantıları: Kırsal Kalkınma İçin Politika Önerileri, S. İpek vd. (Ed.), Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırmalar II içinde (ss. 144-149). Bursa: Ekin Yayınevi.